Klinikken er nødt til at have åbenhed omkring stress og årsagen til problemerne, hvis en stressramt medarbejder skal tilbage på arbejde.
Af Jakob Rohde-Brøndum
Artikel bragt i Magasinet Dental i november 2022
Stress er godt. Det gearer kroppen til kamp og får os til at præstere, når der er brug for det. Den hormonelle tilstand er egentlig ganske ufarlig – så længe den er kortvarig. Strækker tilstanden sig over uger eller måneder er det straks mere problematisk.
”Det bliver en negativ tilstand, når vi ikke kan overskue, hvornår det slutter, og vi ikke ved, hvordan vi skal løse problemerne og hvis tilstanden bare fortsætter, så kommer symptomerne,” siger Birgitte Rosenlund, stresscoach, underviser og indehaver af StressAkademiet.
Hold øje med ændringer i adfærden
Stress opstår typisk, når vi står overfor større udfordringer eller ændringer på arbejdet eller i privatlivet, og statistisk set kender vi alle sammen én, som er gået ned med stress.
Har man ikke selv prøvet at være stresset, kan det være ret svært at forstå, hvad det egentlig handler om. Begrebet dækker over alt fra at være lidt fortravlet til at være syg af stress og måske invalideret for resten af livet. Ifølge Birgitte Rosenlund er det derfor vigtigt at holde øje med ændringer i adfærden.
”Hvis en medarbejder, som altid har været engageret, pludselig mister gejsten, begynder at brokke sig eller trækker sig fra sociale arrangementer, kan det være tegn på stress,” fortæller Birgitte Rosenlund og tilføjer, at stressramte også kan blive kyniske og miste empatien.
”Efter Estonia-forliset fortalte en dansk overlevende mand, at han efterfølgende havde det dårligt med, at han havde kravlet over kvinder og børn for at redde sig selv. Men det skal han ikke have dårlig samvittighed over, fordi det er helt normalt, at kroppen lukker ned for empatien, når man oplever voldsom stress.”
Stress må ikke være et tabu
Årsagerne til stress kan både stamme fra privatlivet og arbejdslivet, men ligegyldigt hvor og hvornår i livet, at problemerne opstår, er det ifølge Birgitte Rosenlund altid noget, som ledelsen på arbejdspladsen skal tage alvorligt og gøre noget ved.
”Jeg hører nogle gange chefer spørge, hvorfor de skal gøre noget ved stressproblemer, når de er stammer fra private forhold, og der svarer jeg altid, at det skal de, fordi det kan ende med en sygemelding, og så er det pludselig meget relevant for arbejdspladsen,” siger hun og understreger, at det derfor et vigtigt, at stress ikke er tabu på arbejdspladsen.
”Der skal være en åbenhed og tillid mellem chefen og medarbejderne, så man kan tale om problemerne på en ordentlig og respektfuld måde. Og det kan man ikke, hvis medarbejderne måske tidligere har oplevet, at en stresssygemelding endte med en fyreseddel.”
Professionel hjælp er givet godt ud
Ud over at tale om problemerne opfordrer Birgitte Rosenlund også til at søge professionel hjælp.
”Det kan være en stresscoach, og de penge er givet godt ud, for en sygemelding er hundedyr,” påpeger Birgitte Rosenlund og understreger, at en sygemelding aldrig må stå alene.
”Det kan være, at den stressramte har brug for at komme hjem og slappe af, men en sygemelding må aldrig stå alene. Årsagen skal findes, og der skal tages fat om problemet, og så kan den stressramte også komme hurtigere tilbage på arbejdet.”
Når den stressramte har fået hjælp og føler sig klar til at komme tilbage til arbejdet, råder Birgitte Rosenlund til en gradvis optrapning i tid.
”Hvis man er blevet bidt af en tiger i et tigerbur, og man skal tilbage til buret, efter at tigeren er fjernet, vil det også kræve en tilvænning, da oplevelsen måske stadig sidder i kroppen, så der skal laves en aftale om at vende tilbage, og der kan sagtens gå måneder, før man er tilbage på fuld tid,” siger Birgitte Rosenlund.
Læs mere om forebyggelse og behandling af stress på stressakademiet.dk.