Jeg har ladet mig fortælle, at der i det sydlige Indien findes en abeart, som er meget eftertragtet som trofæ blandt samlere.
De fattige lokale beboere kan tjene gode penge ved at slå aberne ihjel og udstoppe dem, men der er et problem. Samlerne vil ikke betale så store summer for et trofæ med et stort skudhul i pelsen, så abefangerne bliver nød til at være lidt ekstra kreative. Så nu har de fundet en interessant måde at fange aberne på uden at skade skindet.
De har fundet ud af, at aberne elsker vingummi, og de gør derfor som følger:
De finder en god stor kokosnød, skærer et rundt hul i den og udhuler den. Herefter lænker de nøden til et træ med en kæde og putter et stykke vingummi ind i kokosnødden. Og så er det bare at vente.
En abe finder nu nødden med slikket i og stikker hånden ind gennem hullet. Hullet er imidlertid så lille, at hånden præcist kan komme ind, men ikke komme ud, når aben knytter hånden om slikket. Åben er nu fanget, så længe den holder fast i slikket, og da den elsker vingummi, nægter den at give slip! Aben er nu ”fanget”.
De lokale har nu let ved at slå aben ihjel uden store skudhuller, og de kan indkassere gevinsten.
Hvorfor fortæller jeg nu denne historie? Og hvad har den med stress at gøre?
Som du måske husker fra tidligere artikler, så består en af vore modeller af ”de tre stressvalg”. De tre valg består af følgende muligheder i en presset situation:
1. Accepter situationen
2. Ændre situationen
3. Forlad situationen
Mange mennesker oplever i en presset situation, at de har svært ved at træffe ét af valgene, hvilket medfører afmagt og dermed negativ stress.
Det der er min pointe med stressvalgene og historien om ”den indiske abe” er, at vi nogen gange faktisk har valget om at forlade situationen. Men ofte bilder os selv ind, at vi ikke har den tredje mulighed. Jeg har oplevet meget stressede erhvervsfolk, som ”ikke kunne” forlade deres stressede job, fordi de jo så skulle aflevere firmabilen. Her ser vi et eksempel, der minder meget om aben og slikket. Vi holder så krampagtigt fast på en bil, et gode eller lignende og fortæller os selv, at vi ikke kan leve uden.
Engang imellem kan det i en presset situation være en god ide at kigge på, hvilke ting vi ”umuligt” kan vælge fra. Prøv at køre et fantasiscenario, hvor du spiller en indre film om, hvordan dit liv ville være, hvis du valgte forskellige ting fra. Hvad ville være det værste, der kunne ske.
Nogen gange kan det være en god ide at diskutere scenariet med din partner, dine børn osv., idet vi ofte har en forkert forestilling om, hvad de synes, vi skal vælge.
Det er ikke altid, at det er muligt at forlade en situation, uden at det medfører endnu mere stress og afmagt. Men min erfaring siger mig, at 25-50 % af de tilfælde, hvor det er ”umuligt” at forlade situationen, er det reelt muligt. Det er kun din fortolkning af og opfattelse af situationen, som gør det ”umuligt”.
Så står du i en situation, hvor der ingen udveje er, så leg lidt med ideen om den indiske abe. Måske er der en vej ud af kokosnødden alligevel.