Stress – en omkostningstung post i virksomhedens regnskab

HR chefen hos én af vore kunder har regnet på, hvad virksomheden har haft af udgifter ifm. at de havde haft 6 stressramte og sygemeldte medarbejdere sidste år. Virksomheden lavede flg. regnestykke:

Fraværdsdage:

  • Fraværsdage i gennemsnit pr. stressramt medarbejder:
    90,40 dage = 668,96 timer = 3,87 mdr.
  • Gage i gennemsnit pr. stressramt medarbejder:
    30.168 kr.
  • Omkostning i gennemsnit pr. stressramt medarbejder:
    30.168 kr. x 3,87 mdr. = 116.750 kr.
  • Omkostninger i alt for 6 stressramte medarbejdere:
    116.750 kr. x 6 = 700.500 kr.
  • Sygedagpenge refusion i alt:
    299.672 kr.
  • Direkte omkostning:
    400.828 kr.

Der skal langes rigtig mange varer og serviceydelser over disken for at få den samme indtjening på bundlinjen.

Desværre er der mange andre omkostninger også ved en stress sygemelding – både direkte og indirekte omkostninger.

Af andre direkte omkostninger ved en stress sygemelding kan der nævnes:

  • Psykologhjælp eller stresscoaching
  • Vikarer
  • Omkostninger ved overarbejde hos kollegaer
  • Udgifter til rekruttering og oplæring af ny medarbejder såfremt medarbejderen ikke kommer tilbage til jobbet. Og det gør de fleste faktisk ikke! 75 % af de medarbejdere, som har været sygemeldt i længere tid, kommer ikke tilbage. 68% bliver afskediget og 7% siger selv op.

Og indirekte omkostninger:

Op til en sygemelding er der mange skjulte omkostninger. En presset og begyndende stresset medarbejder laver flere fejl, glemmer vigtige ting, mister overblikket og er dermed meget mindre effektiv. Dette påvirker kunder og kolleger og får en indirekte, svær målbar effekt på bundlinjen.

Da stress er en overlevelsesstrategi, som vi har til fælles med alle pattedyr, vil agendaen i en stresset hjerne være: ”hvordan overlever jeg i dag, indtil jeg ligger i min seng i aften?” Derfor får stressramte ikke nye idéer til hverken produktudvikling eller hvordan der kan arbejdes mere effektivt. Det er her og nu og alt haster. Fremtiden og planlægning er en ”by i Rusland”.

Smitter stress? Ja, det kan det nemt komme til at gøre! Altså ikke som en virus smitter, men indirekte. De opgaver, som ikke løses af den sygemeldte, løber naturligt over til kollegaer, som nu må løbe ekstra stærkt og bliver pressede og dermed risikerer teamet at få flere stressramte.

Når en sygemelding indløber, kræver det altid ekstra tid til omorganisering samt den ledelsestid, som medgår til at hjælpe både den stressramte medarbejder og kollegaer.

Nu har vi kun talt om, hvad stress koster for virksomheden, men hertil kommer de menneskelige omkostninger ved stress samt det offentliges omkostninger. Læs her de tankevækkende tal om stress og udgifter for samfundet Stress i tal

Kan der gøres noget? JA HELDIGVIS! I den pågældende virksomhed med de 6 stressramte har vi klædt alle ledere på med viden om stress og forebyggelse samt givet dem værktøjer til at opdage stress i tide hos deres medarbejdere.

Vil du også klæde dine ledere på – se mere her om StressSpotter uddannelsen eller book et uforpligtende møde om forebyggelse af stress i din virksomhed her: Kontakt  medarbejder.

Du er meget velkommen til at dele artiklen

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del via mail
Reducer stress nu!

Tak for dit besøg på vores hjemmeside.
Det er et af de første skridt på vejen til at løse de udfordringer med stress, du møder i dit liv – uanset om det er hos dig selv eller andre.

Skriv dig til op til vores nyhedsbrev, så sørger vi for, at du løbende får ny inspiration til at håndtere stress effektivt og omsorgsfuldt.